Какво ги мотивира? “Глътка вдъхновение” vol.2

Какво ги мотивира? “Глътка вдъхновение” vol.2

Какво ги мотивира? “Глътка вдъхновение” vol.2

Тази статия е продължение на интервюто, публикувано на 8ми Март.

Женският месец и тази година не пропусна да демонстрира стихиите си и непостоянния си нрав. Но нали казват, че жените сме такива… Напук на настъпилата астрономическа пролет, навън и в момента се сипе пухкав снежец. За да ви мотивирам все пак да не се барикадирате вкъщи заради студа, пиша тази публикация днес.

Воденето на блог е чудесен начин да изразиш себе си. Имаш цялата свобода да пишеш колкото искаш и каквото искаш, да представиш себе си дори в бляскава светлина. Както вече споменах, не това е целта на този материал. Вместо да говоря за себе си, реших да споделя от кои личности аз самата най-често черпя мотивация. Все пак идва момент, в който всеки човек има нужда от личен пример или леко подритване (за стартов тласък).

Стартирах този материал на 8ми март, но го публикувам докрай днес, за да си напомняме, че трябва да сме елегантни, женствени и себе си не само през един ден в годината. Представям ви интервю с още две млади и очарователни дами, които също могат да ви научат на много.  Цветелина Mитева e сред пионерите на младежката организация YOUTHub, a Вяра Василева е запален пътешественик. Те са вплели красотата, спорта и амбицията в себе си и се развиват успешно в личен и професионален план. Сумарно двете прекарват повече часове седмично във фитнес залата, отколкото (може би) някой депутати присъстват в парламента. Запалени са по здравозловно хранене и режими, а съвсем скоро може би ще стартират и тандемен проект, който засега ще запазим в тайна…

Но толкова от мен, насладете се на техните отговори и може би ще се припознаете сред редовете. Приятно четене!

 

Разкажи с няколко думи за себе си…

Цветелина: На 24г. съм, но най-често хората си мислят, че все още съм ученичка. Дразнех се доста време на това, но сега като взех да остарявам, вече го приемам като комплимент. Иначе съм от Благоевград, завърших Американския университет там, а понастоящем се занимавам с маркетинг и медии (на заплата), и с НПО (доброволно). Превърнала съм се в нещо като фитнес маниак и съм зарибена по здравословното хранене и споделянето за това в социалните мрежи.

Instagram: @tsvetelinami

 

Вяра: На 27 години съм, от София. Работя в IT сектора, но в бъдеще искам да се реализирам в сферата на дигиталния маркетинг. Тъй като ежедневието ми минава в офис, обичам свободното си време да прекарвам възможно най-активно. В момента съм запалена по фитнес и йога. Обичам да пътувам и да снимам. Колкото и изтъркано да звучи, след всяко пътешествие преоткривам нещо в себе си и мирогледа си. Скоро мисля да направя и фотографско портфолио, с най-хубавите запечатани моменти от местата, които са предизвикали силни емоции в мен.

Instagram: @vasilevaviara

 

Кога започна да тренираш активно?

Цвети: Винаги съм била активна и ми е харесвало да правя физически упражнения. Докато бях студентка, с най-добрата ми приятелка се бяхме запалили по фитнеса и ходехме в залата абсолютно всеки ден. В продължение на месец… и после нищо. Всички резултати отидоха по дяволите. В един мрачен ноемврийски ден през 2017 г. застанах пред огледалото и се гледах в продължение на няколко минути. Не ми хареса онова, което виждах, защото съм показвала на себе си преди, че мога да изглеждам добре. Бях се отпуснала, не се хранех особено здравословно. Още на същия ден реших това да се промени. Обявих намерението си да започна “30-day challenge” в социалната мрежа Instagram чрез история, защото знаех, че веднъж кажа ли го публично, ще ми е трудно да се откажа. Оттогава не съм спряла да тренирам и да се храня здравословно.

 

Вяра: С фитнес започнах да се занимавам по-сериозно преди 8 месеца. До тогава си мислех, че тъй като имам по-бавен метаболизъм, ключът към горенето на мазнини е много кардио тренировки. Влизах в залата, тичах по 1 час без никаква загрявка и стречинг и дори не поглеждах към другите уреди, твърде убедена, че жените не трябва да тренират с тежести. Но истината беше, че не се чувствах добре в тялото си. Затова се редуваха периоди, в които тичах по 10 км на ден с периоди, в които се отчайвах и спирах да посещавам залата. Започнах да разглеждам малко по-задълбочени статии за тренировки, пред и следтренировъчно хранене, метаболизъм и хормони и няколко месеца само четях без да предприемам нищо. Накрая се престраших и започнах комплексна програма, която включва хранителен режим, силови тренировки и умерено кардио. Няколко месеца по-късно включих и йога практики, благодарение на авторката на блога. 😉 Сега се чувствам страхотно – с фитнеса оформям мускулите, а с йогата работя върху пластичността и концентрацията.

 

Какво те мотивира най-много?

Цвети: Обичам да се състезавам и да провокирам себе си. Обичам да ми е трудно, да се мъча, да си казвам “ох, не мога”. Да, знам че звучи леко откачено – кой подяволите обича да му е трудно. Това, което обичам в цялото това нещо е мисълта, че накрая ще бъда по-добра, ще изглеждам по-добре и ще съм доволна от постигнатите резултати. И тогава, обръщайки се назад, се сещаш за трудностите, през които си преминал за да си тук, сега, и ти става едно мило, дотолкова, че си казваш “мамка му, искам пак!”

 

Вяра: Най-много ме мотивира, това да се чувствам добре в кожата си. Обичам да виждам как прогресирам. В началото е трудно и трябва да излезеш от зоната си на комфорт, но после тялото ти се отблагодарява за постоянството. Със всичко е така – трябва да дадеш, за да получиш. И определено ползите от спорта не се изчерпват само с по-добър външен вид. Ставам по – организирана, самоуверена и усмихната и приемам доста по-леко стресовите ситуации.

 

Какво те кара да се чувстваш елегантна?

Цвети: Честно да си призная доста рядко ми се случва да се чувствам елегантна. Не съм от типа жени – кокетки. Нося дънки и бели маратонки, не съм много по прическите – косата все ми е или вързана или пусната, грима гледам да избягвам, за обувки на ток да не говорим – тях избягвам още по-сериозно. Може би се чувствам елегантна в момента, в който стъпя във фитнеса и преди да падне цялото количество пот, което хвърлям повреме на тренировка. След това няма никакво място за елегантност.

 

Вяра: Когато съм във форма и съм вярна на стила си, тогава се чувствам най-елегантно. Не обичам прекалено провокативния стил. Мисля че, когато една жена се чувства комфортно, тогава изглежда добре и си личи дори по походката й.

 

Коя е най-значимата жена в твоя живот и защо?

Цветелина: Тя е майка, доброволец, преподава в Американския университет, беше ми учител по английски, мой ментор, а понастоящем мой близък приятел и един от най-откачените хора, които познавам. Казва се Сабина Вийн и без нея нямаше да бъда това, което съм в момента – амбициозна, уверена и също толкова откачена, колкото нея.

Вяра: Майка ми. Надявам се някой ден и аз да бъда такъв пример и източник на енергия и мъдрост и за моите деца. Тя винаги е успявала да ме зареди в трудни моменти и сякаш ме познава по-добре от колкото аз самата се познавам.

 

Един съвет за читателките на блога…

Цветелина: Четете! Повече и по-често! Вълнувайте се от хора, от техните истории; от това какво прави даден човек щастлив, какво го мотивира, какво го поддържа жив. Само така самите вие ще откриете собственото си аз (ако все още не сте го намерили) и ще се вдъхновите да направите нещо ново, което, кой знае, може да преобърне живота ви.

 

Вяра: Моят съвет е да намерите баланса – не превръщайте тялото си в култ, но и не се пускайте по течението, ако не ви харесва това, което виждате в огледалото. Ако нещо ви потиска, променете го! Намерете кой е вашият начин и дерзайте. Пътят ви до целта може да е по-дълъг, може да е по-труден от този на хората около вас, но не се отказвайте и не се сравнявайте с другите. Това важи и за всички други сфери в живота.

 

Довърши изречението: “Аз съм смесица от…”

 

Вяра:

Аз съм смесица от емоции.

 

Цветелина:

Аз съм смесица от противоречивости:

уж съм пряма, а не казвам всичко;

уж съм силна, а се сривам лесно;

уж уверена съм, а се колебая;

И хем в реалността живея, а не спирам да мечтая…

 

Не спирайте да провокирате хората около себе си, защото така ще ги накарате да се развият в непозната за тях насока! Жените заслужават специално внимание не само по 8ми Март, но и не трябва да забравят да се държат като дами, за да го получават наистина. В този ред на мисли, искам да завърша публикацията като споделя с вас и една сентенция на Зиг Заглар, която прочетох наскоро и остана като траен отпечатък в съзнанието ми:

 

“Ще получите всичко, което искате от живота, ако помагате достатъчно на другите, да получат това, което те искат.”

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.