Пътят към Беглика

Пътят към Беглика

Пътят към Беглика

Amalgama за първи път ще вземе участие на Беглика фест. Радостни сме, че това лято ще се включим именно в юбилейното десето издание на фестивала. Според организаторите и присъстващите, Беглика фест в една дума е Магия – във всичко и най-вече в хората.

 

Това лято… както и цялата предходна година за мен са посветени на трансформация – духовна, мисловна и физическа. А участие на Беглика бе логична стъпка в този процес. Човек рано или късно осъзнава, че има нужда от промяна. Е, по-добре да е рано, но тези неща с осъзнаването не се случват по поръчка. В живота просто трябва да дадеш, за да получиш нещо в замяна. Данък.

Тази история започна преди няколко месеца в един известен столичен бар. С мой много близък приятел от университета бяхме излезли да се видим на “по едно” след работа. Когато сервитьорката дойде и ни донесе табло с изящно симетрични мандали вместо меню, знаех, че предстои нещо интересно. В разговори за новия ни живот, работа, бъдеща посока, замених обичайното розе и поръчахме от митичното табло. Коктейлите там нямаха имена и съставки, само красиви геометрични форми. Знаехме, че са наречени на различни сакрални места в България. “Каквато мандала избереш, такова е състоянието ти в момента, това те влече. А името на напитката е мястото, до което трябва да стигнеш,” любезно нашепна момичето и се скри зад бара с усмивка.

“Беглик Таш” пишеше на поставката под кристалната ми чаша с плодов аромат. Бегликташ или иначе казано време за трансформация… мястото, където сакралните ритуали сливат земното и небесното, за да отключат акта на трансформация. Промяната. Думата „Беглик“ (данък) идва от времето на Османската империя, когато веднъж годишно са се събирали овчарите-юруци, за да предадат на властите дължимия данък. Две места в България съдържат думата в името си… Допих коктейла и се прибрах вкъщи.

 

“Everyone thinks of changing the world, but no one thinks of changing himself.” 

 

Този известен цитат гласи, че всеки мисли как да променя света, но никой не мисли да променя себе си. И наистина, нещо изначално в този наш човешки стремеж не е построено както трябва. Типично в мой стил, реших да съм на опаки на хората. Да не мисля за голямата картина, а да започна от нещо много мъничко. Но да ви разкажа все пак за промяната.

Не ми беше удобно. В света ми. В живота ми. В кожата ми. Вече знаех, че ако стоя със скръстени ръце и просто мрънкам, нищо няма да постигна. (Има една много хубава книга, която препоръчвам за такива ситуации – “Кой ми открадна сиренцето?”, но повече за книги ще си говорим друг път.) Не думи трябват, а дела… много просто звучи и всички го знаем, но дали е толкова просто?

Търсейки по-добрата версия на себе си, от няколко години започнах да променям ежедневието си.

Заех се да елиминирам вредните навици (като да мрънкам по-малко например, за което приятелите ми говорят с радост) и да ги заменям с по-добри занимания, колкото и трудна да се оказва понякога тази мисия. Без да осъзнавам, започнах видимо да отделям повече време на нещата, които харесвам да правя и хората, които обичам. Както вече съм споменавала, започнах да се занимавам с йога, да тренирам активно и да се храня по-здравословно, да пътувам редовно и да чета по много (за да мога да пиша още по-увлекателно). И стъпките започнаха да се нареждат една след друга. Вървях. По пътя си към Бегликташ обаче знаех, че трябва да мина през Белгика.

 

 

Бях подала заявка за участие. 2018 е десетата година на Беглика фест – събитието в края на всеки август, което събира различни хора с еднаква любов към природата, свободата и споделянето. Позитивна нагласа, грижа към природата и себе си и наслада от различни стилове изкуство са обединяващият елемент на фестивала. “Пъстър, шумен и щастлив свят с мека трева за боси крака и простор, който ехти от смях, песни и ритми,” така организаторите описват магията наречена Беглика. Поисках да участвам в тази пъстрота като представя творчеството си и получих тази възможност.

 

“Щастието не почуква на входната врата. То започва да вибрира в стомаха ни като хиляди пърхащи пеперуди, стига само да сме превъзмогнали страха си от насекоми, да сме готови.”

 

Без време. Без страх. Без угризения. Така животът от сив градира в бледо розовата гама… И тук ще кажете “заблудена оптимистка с розови очила”. Не. Нека не преувеличаваме, животът не е розов като надуваемо фламинго на плажа, но си е достатъчно пъстроцветен. Бледо розовото, за което ви говоря, е смесица от нюанси, защото сивотата винаги може да се върне в ежедневието ни, но ние сами контролираме дали това ще се случи.

Всеки чертае своя път. Сам. Изразява себе си. Чрез изкуството, което творците на Беглика фест създаваме, отправяме думи на благодарност пред себе си, един пред друг и пред силата на природата. Бижутата, които създавам имат за цел да красят и да помогнат. Искам хората да могат изразяват себе си. Именно такова е и мотото на колекцията аксесоари Amalgama.

 

“Бижутата не определят твоята идентичност, но умело я изразяват.”

 

Всички казват, че участието на Беглика не се описва. То се преживява. А и нали именно чрез преживявания хората учим най-добре. Ето защо ще ни откриете там. Можете да се присъедините към Amalgama и останалите творци като посетите фестивала между 22 и 27 август. Подробности и билети ще откриете на сайта на организаторите.

Ние ще бъдем там. Ще се срещнем по пълнолуние. Пак на язовир Голям Беглик, за да отпием нова глътка от промяната.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.