Да си припомним традициите с Момчиловци Фест

Да си припомним традициите с Момчиловци Фест

Да си припомним традициите с Момчиловци Фест

 

На 21-23 Септември Amalgama взе участие с нова етно колекция на Фестивалa на киселото мляко – култура и традиции в с. Момчиловци.

Казват българите сме странен, но и много интересен народ – народ с древни традиции, богата култура, с красиви моми и буйни нрави… Именно за тези неща съм решила да пиша днес. Всички те бяха събрани като “букет от пъстри цветове по улиците на китното селце Момчиловци в Родопите. А как Amalgama се озова там, ще ви разкажа след малко.

 

Напоследък всичко около мен се стреми да ме върне към народните традиции и “корена”, както му викат старите баби. Модни тенденции, четива, танци и събития, маркетинг кампании – ежедневието ми бавно се завърташе все около български шевици и традиции. Кой ли ме беше оплел в тях?

Книгата, която прочетох наскоро беше пълна с така наречените “бабини деветини”. Разкази и легенди – поверия за това как е живял българският народ и какви са типичните обреди и повели, които дедите ни са спазвали… А те, бабите разказващи тези истории от миналото в книгата живееха тъкмо из Родопите. “Трябва да ги видя някой ден тези села,” мислех си аз докато разлиствах страниците в захлас.

 

Земята, от която си родом – ето това ти е връзката с корена, изначалното… Нали знаете, дърветата се разрастват и разлистват, но никога не сменят мястото си на земята. А ние хората не сме така… все се чудим на къде да поемем, все се лутаме… скитаме… с цел “да намерим” А какво търсим? Често и ние самите не знаем. Понякога се оказва, че именно корена сме загубили… Може би тъкмо това трябваше и аз да намеря.

 

Един ден получих покана да се присъединя към участниците артисти на един фестивал в Родопите. “Тъкмо навреме,” помислих си аз и на драго сърце приех поканата. Той бе организиран съвместно от български и китайски компании, които целят да популяризират родните ни традиции и подмладяващите сили на българското кисело мляко. (Да, млякото там беше все още истинско, такова “био”, но не както в супера.) Няма да кулинарстваме много обещавам, за да не огладнеете докато дочетете статията.

 

И така, магията на планината бе оживяла във “Фестивалa на киселото мляко – култура и традиции в с. Момчиловци.” Събитието е се проведе между 21-22-23 септември 2018 г. Имах щастието да представя етно бижутата си там, да прекарам време с близки хора, да създам интересни нови запознанства и да похапна истинско кисело мляко, с пресни боровинки и много любов. 🙂

 

Из момчиловските улици, или по-точно под един чардак, успях да срещна група български художници, радвали с изкуството си много хора, не само в нашата страна. Те творят от дълги години, доста повече от мен, затова адмирирам дълбоко произведенията им, упорития труд и усилия, които полагат, както и това, че все още работят в България. На благи приказки с по чаша още по-блага домашна ракия разбрах какво е да си творец – бохем по душа в родината ни.

 

автор: Петър Мичев

Петър Мичев бе един от събеседниците ми творци. Роден през 1955 година в град Плевен, без специални титли или скъпо професионално образование, той рисува от 15 годишна възраст и развива таланта си сам. Истинският майсторлък и любов към българското проличава в творбите му, които са модерна интерпретация на фолклорни образи. Като своеобразна смесица – “амалгама” от многоцветни елементи, геометрични и овални форми се преплитат в стилизирани женски фигури, облечени в народни носии.

Петър е създал свой разпознаваем почерг, който лесно остава в съзнанието на наблюдаващия творбите му. Творецът е реализирал над 120 самостоятелни изложби в България, Европа, Америка, а в Момчиловци представи някой от най-новите си творби, част от които също заминаха за Китай.. До няколко седмици именитият художник открива своето ново ателие, което се надявам също да успея да посетя.

 

Неслучайно казват, че изкуството и виното вървят ръка за ръка. Напълно бих го потвърдила (и не само защото обичам да създавам аксесоарите Amalgama, в компанията на чаша хубаво розе). От векове доброто вино и изкуство присъстват редом в историята, в народни повели, в галерии и изтънчени домове, като оставят запомняща следа и впечатление след себе си. България се слави с тучни лозови насаждения, богати ароматни вина и развита винена култура.

 

Известният български бранд за бутиково вино Todoroff бе сред основните организатори на фестивала. Марката се оказа и една от основните причини талантливите художници, за които разказах по-рано, да представят творбите си именно в Момиловци. Спонсорирайки доброто българско изкуство, от винарска изба Todoroff се бяха погрижили за духа и артистичността на фестивала. Избта, разположена в Тракийската низина, е известна освен с подбраната гама бутикови вина, също и с висок клас дегустации, интересни винени и арт събития. Може би в скоро време може да ви изненадаме със съвместен проект?

 

снимка: Момчиловци фест

 

Не на последно място, разбира се, след изкуството и виното, идва ред на неподправената красота. Къде се е чуло и видяло да се проведе фестивал, посветен на българските традиции без красиви моми? Като част от цялата програма, във втората вечер се проведе конкурс за красота Мис Родопи. Победителката в който, Любослава Аспарухова стана и модел на дизайнерските бижута Amalgama.

 

Очаквайте скоро и фотосесия с красивата победителка и нашите авторски аксесоари. Щастлива съм да добавя, че Любослава, също като мен, е родом от Благоевград.

Запознахме се в Родопите, но се надявам, че ще се срещаме често и за в бъдеще! 🙂

Ето как си припомнихме традициите в края на септември.

Следвайте ни в социалните мрежи за още истории!

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.