Сънят с “Amber” – практика за продуктивност

Сънят с “Amber” – практика за продуктивност

Сънят с “Amber” – практика за продуктивност

Ако сънят има силен ефект върху съзнанието и креативността, не трябва ли да му обръщаме повече внимание?

 

 

Бях споменавала в едно интервю, че идеята за дантелените обеци отчасти се роди в сън. Бях сънувала една красива, стройна дама в черна рокля, върнала се сякаш от миналото или пък оживяла от роман на Джейн Остин… Тя беше с аристократична походка, вързана на кок коса и елегантни ръкавици. Черната и рокля завършваше с елегантна яка около шията, която перфектно пасваше на обеците и от черна дантела и перли. Не помня нищо друго от съня, но ми въздейства силно.

След известно време, се върнах към спомена за образа на тази дама и започнах да експериментирам с дантела. Крайният резултат беше, че създавайки модела обеци “Класика”, той се превърна в един от най-често поръчваните модели и еднакво харесван сред дами с разнообразни интереси и стил.

Замислих се, щом сънищата имат такъв ефект върху съзнанието и креативността, не трябва ли да им обръщаме повече внимание?

Като активен, работещ и спортуващ млад човек, с течение на времето, а и с малко горчив опит разбрах, че за да си продуктивен, трябва да спиш достатъчно. Работата по проекти в последния момент и дългите безсънни нощи, прекарани в подготовка за някой изпит (пак в последня момент) изпиват жизнеността от тялото и способността за концентрация. Редовното недоспиване влияе зле на всички части на организма ни, както на физиката, така и на психиката. След като започнах да обръщам внимание на количеството сън, което давам на организма си, беше дошъл момент да помисля и за качеството.

Работата в офис ме кара да стоя прегърбена твърде много време, ежедневното тичане по задачки стресира и изтощава, а вечерните тренировки понякога са твърде натоварващи… За съжаление, много от нас са така и резултатът е 3в1, но не неочаквано добра комбинация, а коктейл взривоопасна доза умора.

Чувството да ви е познато?

Тъй като обичам да пия коктейлите си гарнирани не с умора, а с прясна мента, реших да заложа на друг подход. Започнах да търся друго решение на проблема с липсата на качествен сън в забързаното ми ежедневие. Намалих претоварващите тренировки и ги замених с йога, която значително подобри стойката ми, но болката в тялото не беше изчезнала напълно. Все още имаше сутрини, в които се събуждах като пребита и се чувствах сякаш не съм спала изобщо. От няколко месеца се бях прибрала в София, знаех че леглото ми никога не е било супер удобно, но някак игнорирах този факт.

Повече нямаше накъде… Не исках да сменям леглото, защото харесвам интериора на спалнята си, затова реших просто да си купя нов матрак.

Да, ама то не било чак толкова просто. Откъде да знам, какъв точно ми трябва, за да реша проблема. Пазарът е залят с всевъзможни продукти, но кой наистина гарантира за качество и как можеш да ги тестваш адекватно без да пренощуваш поне на един – два.

Покрай честите ми пътувания съм спала на какви ли не легла, та дори и на шалте на къмпинг. От приятели бях чувала също, какви ли не истории за грешни пари, похарчени за матраци. Купени на лизинг.. купени от склад…купени дори от хипермаркети за хранителни стоки.. беше без значение. Крайният резултат с матраците винаги беше един и същ – мухлясали, пропаднали, наподобяващи пресечената местност на някое речно дере.

Не не, ако исках да спя на дере, щях да се спра на варианта с шалтето. Така, замечтана за пътешествия, започнах да ровя из интернет и да търся марки и опции. Бях решила да заложа на по-висок клас продукт, за да си реша проблема веднъж завинаги (или поне по-дългосрочно), което от своя страна, елиминираше тези, продавани в супермаркети.

Като човек, който се опитва да развива собствения си бранд Amalgama в България, често търся други млади ентусиасти и подкрепям техните каузи и проекти. Обичам да залагам на български продукти, когато качеството си заслужава, ето защо реших да тествам нещо ново, а не да гледам вечните реклами на Топшоп, Телешоп или подобни (убиващи мозъчни клетки) “Телетъбис” предавания.

Amber влиза в графата “старт ъп” компании в България, с иновативен бизнес модел, сравнително непознат за пазара в страната. Предлагат 100 дни тестов период, като доставката и връщането са за тяхна сметка и са тяхна отговорност. Носиш си матрака вкъщи и започваш да си тананикаш “Аз съм сънчо…”

Както името подсказва, техният продукт има в състава си кехлибар. В началото идея си нямах, че кехлибарът има положителен ефект върху съня, но работейки с естествени материали и естествени камъни в изработката на бижутата, ми се стори интересно да проуча този материал и нестандартното му приложение.

Amber нямат физически магазин или шоурум с мостри, както е в Ikea, например, където два часа и половина лутане нагоре надолу бяха белязали старта на лова ми за нов матрак. (Да не споменавам и 50те лева неусетно изхарчени за стоки от 3та, 5та и може би 10та необходимост. Но със сигурност не толкова нужни на тялото ми както нов матрак.) Поне орхидеите ми си имат нови саксии ;д

 

И тук идва спънката за типичния купувач, защото добре познатото за нашенци “Око да види, ръка да пипне” в случая, просто не важи.

Няма къде да отидеш да пробваш, да видиш, да полегнеш… Трябва да се довериш… Но как?! Та дори принцесата от добре познатата приказка изпробва 20 матрака и пак усещаше граховото зърно…

Екипът на Amber вярват, че един матрак не може да бъде истински проверен и оценен в шоурум, за 10 минути излежаване върху него. Затова и предоставят възможността да го тестваш вкъщи, чрез реално спане върху него за три месеца. Ако нещо не ти хареса през тези 100 дни, можеш да им върнеш продукта и нищо не плащаш. Звучи обещаващо.

Последното, което ме убеди на 100% да изпробвам Amber, освен обещанието за спокоен и освежаващ сън в прегръдката от кехлибар, беше че предлагат и поръчка на нестандартни размери. Винаги съм смятала, че леглото ми е по стандарта “персон и половина”, но размерът се оказа 125х200см вместо 150х200см. Явно, освен някой мъже и някой производители на мебели лъжат в сантиметрите!

“И тук ще сме извън стандарта”, помислих си аз и просто завърших поръчката на сайта. “Custom” поръчката отнема 2 до 3 седмици, което е напълно нормално за изработка на нещо специално за теб. Така или иначе заминавах на море, а като се върнах от отпуска, вече си имах нов матрак. Отворих опаковката сутринта, разпънах матрака върху дървената рамка на леглото си и след около 12 часа го изпробвах.

Безвремие и пълен релакс…

Мога и повече да ви описвам преживяването, но не си заслужава да четете. По-добре опитайте сами : )

Вече повече от седмица си спя сладко на матрака, тренирам, ходя на работа в офиса, работя и в студиото, където се раждат красивите модели Amalgama. Дори стартирах колекцията чанти! Мотивирана съм и ободрена. Не, че спя повече часове от преди, просто за 6 часа качествен сън релаксирам достатъчно. След 100те дни тест период, дори и Amber да ме питат, дори и Феята на зъбките да дойде да ми иска матрака, пак няма да го дам! За мен, изпитателният срок завърши с първото утро и първото събуждане в кехлибарената прегръдка.

 

Дори и малката Айла би потвърдила!

 

 

 

“Здрав дух в здраво тяло” … за да сте здрави, инвестирайте в съня си, не само в хранителни добавки или лекарства.

Комбинацията – здрав сън, свежа храна и спорт ще ви направят наистина продуктивни!

Leave a Comment

Your email address will not be published.