Amalgama – Една година по-късно

Amalgama – Една година по-късно

Amalgama – Една година по-късно

През декември 2017 креативната смесица Amalgama отбеляза своя първи рожден ден. Един текст за историята, (не)успехите и малките стъпки, чрез които можем да догонваме детските си мечти. Приятно четене!

Умишлено изчаках един месец от новата година да измине преди да напиша тази статия…

 

За някои края на една година и началото на друга е време за равносметка. За други, е безкрайна серия от празници и партита, а за трети е ново начало… За Amalgama краят на 2017 година беше по малко и от трите. Нали все пак сме креативна смесица 🙂

 

На 27 декември сред вълната Коледни и Новогодишни тържества отбелязахме подобаващо още един много значим за нас празник. Заедно с близки приятели и почитатели отпразнуваме първия рожден ден на бранда в една по-нестандартна обстановка, в едно от “споделените пространства” в София.
За да съчетае полезното с приятното, Amalgama отпразнува рождения ден с коктей и презентация. Чаша вино, усмивки и добра компания, какво повече може да си пожелае един рожденик на празника си.

 

снимка: Коктейл “One Year Amalgama”, 2017

 

Умишлено изчаках януари да отлети преди да напиша тази статия… просто не харесвам идеята за “new year’s resolutions”. Не ми допада твърдението, че само по нова година се променяме, намираме новото аз и ставаме по-добри…

 

А какво става същност?… Става студено. 

И така, по стара утвърдена традиция става едно и също. На 5ти януари вече ни мързи зверски да спазваме всякакви здравословни режими. Каквото и да било лишение от храна, алкохол или цигари (който каквото си е наумил да спира от новата година) бива триумфално прекратено. В повечето случаи дори “повече няма да пия” приключва като обет още на 2ри януари с отдръпването на новогодишния махмурлук от хоризонта.
Нали знаете фразата най-добре дефинираща време: “Декада – десетилетие; Вечна любов – две седмици; Повече няма да пия водка – два дни.”

 

Така до 10ти януари, освен прекратените режимчета, вече сме престанали да “опазваме природата, ползвайки метрото” и пак сме захванали волана на личната си кола в задръстването. Идва 15ти януари и вече сме се отказали да тренираме редовно. И това обещание не е спазено, въпреки че, мултиспорт картата е валидна до края на месеца, а спортната зала е на 2 крачки (Някой си казват нали съм и избил парите с 3 тренировки за какво да е мъча повече).

 

До 31ви всичко се е върнало по старо му, точно както каретата на Пепеляшка се превръща отново в тиква след като удари последният час на магическата нощ.

 

Всеки нов януари си поставяме куп нови грандиозни цели, които за съжаление почти никога не постигаме.

Ето защо, аз реших да дам почивка на своята креативност. Цял един месец, или иначе казано – мрачният януари на непостигнатите промени, аз реших да не творя нищо. Така няма да захвана нещо, което ще захвърля лесно и мога да съм продуктивна през всичкото останало време.

Ако искаме да създадем нещо устойчиво, да променим живота си, трябва да полагаме усилия във всеки един момент.

Не само по Коледа стават чудеса, стига да поддържаме вярата си и да полагаме усилия.

 

Това мое вярване до голяма степен разкрива и защо проектът Amalgama се роди именно през декември. На презентацията в co-working пространството Hour Spacе, съпътстваща коктейла за първия рожден ден, разказах подробно тази история пред присъстващите. А сега ще я разкрия и пред вас.

 

снимка: ШATRA промо, 2016
Преди малко повече от година мои приятели бяха стартирали проект за онлайн платформа за креативни и хендмейд продукти. Знаеха, че от години имам страст към ръчноправени бижута и аксесоари и ме поканиха да се присъединя към проекта, като представя творчеството си на базар, организиран от тях. С радост приех поканата, но имах един основен проблем – нямах визия.

Имах готова колекция от бижута, но логото и старото име на бранда не бяха подходящо представяне. Бях ги разработвала като част от дипломната си работа в AUBG. Като някоя трагична ода, но в студентски вариант, всичко ми напомняше за безсънни нощи, прекарани в писане на тезата, крещеше чужди мисли и бе загубило връзка с мен самата, с моята същност. Дипломната си работа бях защитила отдавна и не исках да се връщам отново там.

 

 

снимка: Коктейл “One Year Amalgama”

Kакто всяко чудо става за три дни, аз имах 3 дни до събитието… Три дни да създам ново име, лого, визия, съпътстващите ги социални медии (защото този сайт за 3 дни нямаше как да създам) и да представя творчеството си подобаващо. В такива моменти човек наистина се мобилизира.
И отново, кой каза, че с полагане на усилие и някой друг час безсъние не се случват магиите?! : D

снимка: ШATRA промо, 2016

 

Година по-късно, в компанията на прекрасни хора, на чаша вино и приятна музика разказвам тази история.

 

Няма да описвам подробно как отпразнувахме рождения ден. Присъствалите ще запомнят, а за всички останали ще има шанс и през следващия декември. И дрескодът отново ще изисква задължителен аксесоар – усмивка и празнично настроение!

 

 

След като прочетохте как започна всичко, искам да провокирам и вас, да помислите какви са ценните уроци, (не)успехите и кои са малките стъпки, чрез които можем да догонваме детските си мечти?

 

Amalgama една смесица в настоящето, а какви ли ще бъдат съставните и части занапред?… Този въпрос остава за мен.
автор: Люба Попова (Бу)

Leave a Comment

Your email address will not be published.