5 Неща, които научих за една неделя

5 Неща, които научих за една неделя

5 Неща, които научих за една неделя

Неделният ми следобед ме провокира да напиша тази статия.

Типично за мен напоследък, в неделя присъствах на неформална лекция, в едно от така нашумелите (и това не е случайно), “споделени пространства” в София. В това полезно място дискутирахме по един или друг начин темата за емоциите стоящи зад успеха и бизнеса.

 

Сигурно тук бихте си казали, тя е луда да ми говори за бизнес и чувства… емоциите нямат място на масата за сделки. Е, да… може би някога, когато около масата е имало само изгладени ревери на костюми, вратовръзки и ръкавели, наистина е било така. Днес обаче, и ние с високите токчета, стилните бижута и нежен аромат на парфюм имаме запазено място на тази маса. И има защо!

Нещата се променят. Да правиш бизнес с душа, не е никак лошо, просто е алтернатива на познатия модел. И все пак, няма да трогнете със сълзи данъчен инспектор, така че нека емоциите са премерени – балансът е всичко.

Събитието в неделя бе водено от Юлия Атанасова, дългогодишен маркетинг директор и автор – създател на Judway. Няма да изброявам други титли, защото е излишно, Юлия просто е  успяла жена в корпоративния свят. Добра е в това, което прави и продължава да се развива. Тя сподели част от своя личен опит по темата за бизнеса, жените и емоциите, свързани с успеха.

Докато кротко си пиех следобедния чай с джинджифил и канела, успях да уловя много истини за себе си в казаното от Юлия.

Няма да се правя на гуру или “лайф коуч”, както напоследък е много модерно да се наричат хората, които просто не се притесняват да споделят мнението си пред публика.

Е, аз искам да споделя с вас пет истини, до които по един или друг начин достигнах в последните няколко дни:

 

#1. Никога няма да спрем да имаме нови желания.

Винаги ще има нещо, което искаме. В нашата човешка природа е да сме водени от желанията си. Това желание понякога ще е копнеж, дотолкова силен, че да не можем да живеем без него. Понякога не съвсем. То просто ще ни подсеща за себе си, когато нямаме по-важни мисли. Каквото и да е, каквото и да постигнем, след това ще се намери ново искане и нова цел. Кръговрат. Уморително а? Този водовъртеж от тичане и търсене най-вероятно е “спиралата” на живота.

И преди да се замотаеш в него…  Дишай! Ако нещо не е наред, поеми си дълбоко въздух 1..2..3 пъти и премисли наново нещата.

 

 

 

#2. Успехът не се измерва само с цифрите в банковата сметка, а с радостта от собственото ни старание.

Широко разпространени са всевъзможни клишета от рода на “щастието не се купува с пари”, “парите не са всичко” и т.н. Наистина, с цялата си вяра заставам зад това твърдение. Има много по-важни ценности от това да имаш много пари, но те са средство, което трябва да се научиш да уважаваш и управляваш още от ранна възраст. Понякога, да си материално независим ти дава свобода да правиш много неща и да имаш избори, които ти носят щастие.

Грешен е стремежът да се фокусираме само върху богатството. Вместо това, нека обърнем внимание на удоволствието от нещо постигнато, на радостта от собственото ни старание. Замислете се, накарах ви да се усмихнете, нали? : )

 

#3. Мъжете и жените правят бизнес по различен начин.

Стига да осъзнаем това и да не се опитваме да го променяме, можем да бъдем успешни във всяка една сфера. Няма да поканиш  финансов директор в строг костюм на чаша чай, но с бизнес дама като главна редакторка това би имало успех.  От изключително значение е да изградим правилен подход и да съумеем да го приложим в различните ситуации.  Материален успех и самоувереност като водещ двигател са много по-характерни за мъжете, отколкото за жените. Признание и радост са ключовите женски цели.

 

#4. Как искам да се чувствам? –  въпросът е двигател на прогреса за жените

Много често е по-важно как ще стигнеш до дадена цел, момент или избор, от самия резултат накрая. Както популярната фраза на английски гласи: “It is all about the journey, not the destination”, пътуването е определящо, а не самата дестинацията. Или иначе казано, ако се съсипеш, за да постигнеш дадена цел и междувременно си загубиш приятелите, здравето, стройната си фигура или нещо подобно, дали ще си струва накрая?! Как искам да се чувствам накрая, когато постигна успех е много по-устойчива мотивация да поема по дадения път.

 

#5. Прави си планове на база не “какво трябва да свърша”, а “как се чувствам в конкретния момент”- моментното ни състояние пряко рефлектира върху продуктивността.

Как се чувствате днес…утре…тази седмица…месец…година? А какво бихте променили?

Няма смисъл да вървим срещу себе си и е съвсем нормално ако някой ден не се чувстваме добре.

Хора сме и всички знаем че е непосилно да сме във вихъра си 24/7 и да, това е окей. Ако си претоварена и уморена няма как да ти стане по-добре ако захванеш още една задача – ново количество работа. Понякога да забавиш темпото и да отложиш с 2 часа ангажимент, за да отидеш на тренировка би могло да ти спести много повече часове закъснение след това, заради непродуктивност и липса на движение. И аз правех олнайтъри (“allnighter” – стоиш буден и работиш цяла нощ с промишлена доза кофеин) в университета, но сега виждам, че това натоварване е безсмислено.

 

Бонус мъдрост: Промяната се случва, когато наистина се задействаш!

Както често обичам да казвам, “когато не знаеш къде да отидеш, просто ела на себе си!” Мотивиращите цитати и вдъхновения са страхотно средство да подкрепиш какво мислиш и да подобриш изказа си, но за реален резултат си трябват действия. Не крилати фрази обаче, а лъвски скок, би те отвел там, където искаш...

 

От няколко месеца насам споделям на приятели, че не се чувствам съвсем на място… искам да се изнеса, но не правех нищо конкретно по темата. Е, захванах се активно и за 48 часа си намерих апартамент и страхотна съквартирантка.

Неделята отмина. Седмицата започна и водовъртежът  на ежедневието пак се опитва да ни удави в ледени вълни.

 

Напук на локвите навън, запретвайте крачоли, слагайте гумени ботуши и преследвайте целите си!

 

Снимки: Amalgama

Leave a Comment

Your email address will not be published.